Anhörigas perspektiv på flytt till särskilt boende
Ambitionen med detta projekt är att stärka och utveckla anhörigperspektivet inom hela den process som omfattar närståendes flytt till särskilt boende, det vill säga från tankar och beslut om flytt, till inflytt och livet på boendet. Syftet med projektet är också att implementera den nationella anhörigstrategin i kommunal verksamhet.
Projektet genomförs i två delar: Dels i ett forskningsprojekt lett av ett forskarteam vid Marie Cederschiölds högskola där anhöriga och professioner intervjuas om erfarenheter som rör närståendes/äldre personers flytt. Den andra delen är utvecklingsintriktad och leds av Nestor FoU-center som genomför en serie digitala seminarieträffar med deltagare från fyra kommuner i södra Stockholm. Erfarenhetsutbyten och fördjupade kunskaper och diskussioner kring anhörigperspektivet är centralt här. Deltagarna får även identifiera områden att arbeta vidare med på hemmaplan, mellan träffarna. Deltagarna är chefer och medarbetare (i team) från äldreomsorg i fyra av Nestors ägarkommuner: Huddinge, Nynäshamn, Södertälje och Värmdö. Målet här är att rusta och stödja kommunerna i att utveckla anhörigperspektivet efter lokala förutsättningar och behov. Projektets båda delar löper parallellt men går ihop vid vissa tillfällen.
Resultat från projektet rapporteras löpande i forskningsartiklar och vid eventuella konferenser (gäller främst forskarteamets delar), samt i Nestors egna forum och kanaler.
Bakgrund till projektet: Forskning har visat att beslutet om att flytta till särskilt boende är ett av de svåraste beslut som anhöriga ställs inför i sitt anhörigskap. Likaså att anhöriga många gånger saknar stöd i samband med en äldre närståendes flytt till särskilt boende, trots att de är aktivt involverade i processen.
Anhörigperspektivet är en process av kognitivt och kommunikativt arbete som i anhörigas möte med professionen skapar begriplighet och som kan bidra, eller motverka, ett hanterbart anhörigskap. Det blir lättare för anhöriga att hantera risker för att krissituationer uppstår om de blir bemötta med ett anhörigperspektiv.
