På gång – forskningsbaserad guide för ökad lokal samverkan mellan socialtjänst och primärvård
Forskare från olika FoU-enheter leder projektet KOMPASS där seniorer, primärvård och socialtjänst involveras i arbetet med att ta fram en praktisk guide för förbättrad samverkan.
Just nu pågår arbetet med att ta fram en praktiskt inriktad guide som ett verktyg i arbetet för omställningen mot God och nära vård och omsorg. Guiden blir forskningsbaserad och utformas för att stötta samverkan mellan socialtjänst och primärvård lokalt. Arbetet sker inom ett projekt med forskare från Nestor FoU-center och ytterligare tre Stockholmsbaserade FoU-enheter samt Akademiskt primärvårdscentrum. Viktigt i detta forskningsprojekt, som har namnet KOMPASS, är att gruppen äldre involveras och är medskapare i arbetsprocessen tillsammans med representanter från kommun och primärvård i Sigtuna och Tyresö och stadsdelen Hägersten-Liljeholmen. I höstas bjöds dessa in till kommunvisa workshopar för att diskutera fokusområden där man ser behov av att förbättra och utveckla samordning mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård.

Nestors Sara Cederbom, som är forskare och ingår i projektet, berättar:
– Vi på Nestor träffade det kommunala pensionsrådet i Tyresö för att lyssna in deras tankar om vad de ser behöver förbättras när det gäller samordnade vård och omsorgsinsatser. Här togs bland annat upp vikten av kontinuitet i kontakt med vård och omsorg, och ett helhetstänk kring individen. Förbättrad samverkan och samordning vid utskrivning från sjukhus till hemmet diskuterades också. Synpunkterna följdes sedan upp på en träff med där representanter för kommun och primärvård deltog.
Vad händer nu och framöver?
– Workshoparna rullar på och är nu i sin slutfas. I Tyresö har man valt att fokusera på att förbättra arbetssätt och insatser när det uppstår akuta eller komplexa situationer för en äldre person. Det kan vara när en äldre person som är i livets slutskede blir utskriven från sjukhus, när livssituationen kräver insatser från många olika aktörer för det ska fungera i hemmet. Senare i vår arrangeras ett webinarium där deltagarna från de olika kommunerna som deltagit i projektet troligtvis kommer att medverka. Och i höst ska det nya arbetssättet testas. Vid slutet av året ska det utvärderas. Därefter börjar vi planera för steg 2, där vi kommer att ha dialoger med olika professioner och sakkunniga inom God och nära vård och omsorg för att utveckla innehållet i den praktiska guiden.
Forskningsprojektet KOMPASS är tänkt att bidra till omställningen mot God och nära vård och omsorg. Projektet pågår 2024-2028 och är ett FoU-/länsgemensamt forskningsprojekt. Här ingår Nestor FoU-center, FoU Nordost, FOU nu, Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och Akademiskt Primärvårdscentrum. KOMPASS är förkortning för ”Kommuner och primärvård i aktionsforskning samskapar med seniorer – utveckling och utvärdering av en praktisk guide för att samskapa sammanhållen vård och omsorg”. Har du frågor om projektet, kontakta sara.cederbom@nestorfou.se