30 september 2024

Nestors ljus i höstmörkret – tre nya projekt!

Anhörigas perspektiv i mötet med äldreomsorg, nya socialtjänstens krav på hälsofrämjande arbete och förstärkt utskrivning från sjukhus – det är temana i Nestors tre nystartade höstprojekt.


Anhörigas perspektiv och förhållningssätt vid mötet med äldreomsorgen 

Ett projektarbete där vi tar reda på hur anhöriga förhåller sig till processen kring en förälders eller annan närståendes inflyttning till särskilt boende. Vi kommer att arrangera en rad digitala träffar där vi möter chefer och andra berörda yrkesgrupper inom äldreomsorgen i södra Stockholm. Vi ska tillsammans fördjupa oss i anhörigperspektivet och identifiera anhörigrelaterade områden. Därefter är det tänkt att kommunerna arbetar vidare med dessa frågor på hemmaplan. Projektet ingår som en del av ett större projekt som drivs av Marie Cederschiölds högskola. Det är uppdelat i en forsknings- och en utvecklingsinriktad del. Nestor och FOU nu, i nordvästra Stockholm, ansvarar för utvecklingsdelen medan forskningsdelen drivs av Marie Cederschiölds högskola. De två delarna kommer att löpa parallellt och hand i hand. Centrala frågor i projektet är vad som är viktigt för anhöriga och hur verksamheterna kan ge dem stöd på bästa sätt. Utifrån detta ska ett metodstöd tas fram, riktat till verksamheter som möter anhöriga. Vi kommer att arrangera en rad digitala träffar där vi möter chefer och andra berörda yrkesgrupper på särskilda boenden och professioner från andra delar av äldreomsorgen som hemtjänstpersonal, dagverksamhet, biståndshandläggare, kvalitetsutvecklare i södra Stockholm

Frågor? Kontakta helén.lieberman-ram@nestorfou.se


Biståndshandläggarens roll inför framtidens socialtjänst och den nya socialtjänstlagen

Här tittar vi närmare på biståndshandläggarens roll när det gäller hälsofrämjande och förebyggande arbete. Projektet genomförs mot bakgrund av den nya socialtjänstlagens krav på att socialtjänsten ska vara mer tillgänglig, arbeta mer förebyggande och fånga upp klienternas behov innan de blir alltför stora. Vi ställer i projektet frågor om vad omställningen till de nya lagkraven kommer att innebära för biståndshandläggarens arbetssätt och äldreomsorgens insatser. Vi bjuder in biståndshandläggare och utvecklingsledare i södra Stockholm för att tillsammans undersöka och analysera utmaningar och möjligheter i omställningen till ny socialtjänstlag. Vår tanke är att det ska bidra till fördjupad kunskap och vara ett stöd för kommunerna i mötet med de nya lagkraven.

Frågor? Kontakta milja.ranung@nestorfou.se


Förstärkt utskrivning vid slutenvård

I det här projektet har Nestor i uppdrag att följa och fungera som processstöd för Handengeriatriken och Södertälje sjukhus i deras arbeten med förstärkt utskrivning (FU). Uppdraget påbörjades redan våren 2024. Förstärkt utskrivning innebär att sjukhusen ger sköra äldre patienter tillgång till ett multiprofessionellt team en tid efter utskrivning, för att trygga och säkerställa att allt fungerar i hemmet och minska för återinskrivning. Patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal kommer att intervjuas om hur de upplever utskrivningen. Utöver det ska även FU-processen studeras, med fokus på vilka aktörer som är inblandade och hur deras olika ansvar och roller ser ut. Övergripande mål med projektet är att bidra till höjd vårdkvalitet.

Frågor? Kontakta sara.cederbom@nestorfou.se