Lyckad samverkan mellan hemtjänst och hemsjukvård i Huddinge kommun
Huddinge kommun har under hösten, med stöd av Nestor, gjort en samverkanspilot för att förbättra samarbetet mellan hemtjänst och hemsjukvård. Det gav goda resultat.
Under hösten har Huddinge kommun, med stöd av Nestor, skapat ett samverkansforum för medarbetare i en hemtjänstenhet och hemsjukvården på en vårdcentral. Inom ramen för detta har ett antal förberedande möten med lokal styrgrupp ägt rum och tre träffar för medarbetare arrangerats. Här fick deltagarna först lära känna varandra och försöka förstå varandras uppdrag, regelverk och roller. Sedan fick de diskutera hur deras befintliga kontakt och kommunikation såg ut och till sist skulle de hitta förbättringsmöjligheter för sin kommunikation och samverkan. Detta samverkansarbete syftade ytterst till de att de äldre ska uppleva vården och omsorgen som trygg och säker. Nestor bidrog i detta arbete bland annat med struktur för samtalen, diskussionsövningar och hemuppgifter mellan träffarna.
Mötena har gett en rad positiva resultat. Förståelsen mellan enheterna har ökat markant, likaså har samtalstonen förbättrats. Irritationsmoment kring nyckelhantering, kast av sopor, uthämtning av medicin, etc. kunde lösas. Dessutom ville gruppen fortsätta att träffas regelbundet för att få till ett bättre samarbete kring mer komplexa kund-/patientärenden. Enhetscheferna kommer att ha ansvar för detta och planen är att träffas en gång per månad till våren.
Samverkansträffarna genomfördes på uppdrag av GSA och KSA, enligt Huddinge kommuns lokala handlingsplan för God och nära vård och omsorg. Bakom samverkansforumet finns en lokal styrgrupp, som består av sektionschefen för hemtjänsten, sektionschefen för bistånd- och förebyggandeverksamhet och GSA som är verksamhetschef på Huddinge vårdcentral. De funderar nu vidare på hur erfarenheterna kan tas om hand och spridas till fler enheter.
Detta var en pilot för att hitta en lämplig form för samverkan med ambitionen att förstå och lära sig mer om varandras uppdrag och arbetsuppgifter. Men också för att skapa bättre samordning och samverkan kring enskilda kunder/patienter och därmed bidra till en mer sammanhållen vård och omsorg.
GSA = Geografiskt samordningsansvarig vårdcentral (en vårdcentral per kommun som har ansvar för samordning med andra aktörer)
KSA = Kommunens samordningsansvariga (en samordningsfunktion från kommunen för samordning och samverkan mellan kommun och andra aktörer)
Har du frågor, kontakta helen.lieberman-ram@nestorfou.se