13 juni 2024

”Den viktigaste insikten är nog att fokus ska vara på individen och inte på insatsen”

Till hösten avslutar Nestor sitt projekt där delar av hemtjänsten i södra Stockholm tar fram lokalt anpassade arbetssätt för att främja hälsan hos sina äldre. Nya kunskaper och insikter har tillförts och arbetet fortsätter nu på egen hand, bland annat i Huddinge.

Projektdeltagarnas sista gemensamma träff hos Nestor i våras.

–  Jag och mina kollegor har definitivt lärt oss nya saker i och med projektet. Den viktigaste insikten är nog att fokus ska vara på individen och inte på själva insatsen. Vi har lärt oss hur vi kan arbeta med att stötta de äldre så att de behåller sina förmågor. Något som ju också är viktigt för deras självkänsla och välmående.

Det säger Joakim Eriksson, undersköterska i hemtjänsten i Stuvsta, som har varit aktiv i ett projekt där ett 20-tal undersköterskor från en handfull hemtjänstenheter i Huddinge, Nacka, och Tyresö har arbetat med att ta fram lokalt anpassade arbetssätt för att främja hälsan hos sina omsorgstagare. Arbetet har drivits som ett utvecklingsprojekt av Nestors projektledare Karin Johansson och Milja Ranung. Till hösten sätter projektet punkt för Nestors del, men för hemtjänstenheterna är tanken att arbetet ska fortsätta.

I april bjöds alla projektdeltagare – undersköterskor – samt enhetschefer, chefer på förvaltningen och kvalitetsutvecklare in till Nestor för att summera, dela erfarenheter och blicka framåt. En av ambitionerna i projektet är att de framtagna arbetssätten ska implementeras i ordinarie verksamhet. Nestor kommer fram till projektavslutet i höst att stötta kommunerna utifrån deras olika behov och önskemål.

Eric Häggström, enhetschef för Segeltorp Stuvsta hemtjänst, berättar att hans enhet nu och framöver kommer att arbeta med att ta fram arbetsdokument för hur medarbetarna ska arbeta hälsofrämjande med utgångspunkt från det som har jobbats fram under projekttiden.

–  Vi har bland annat sett hur viktigt det är att vi är lugna i mötet med den äldre personen, visa lyhördhet, respekt och anpassa arbetet efter den äldres behov. Vi ska skapa ett lugn innan vi går in i den äldres hem och när vi är hemma hos den äldre, men också få till ett lugn i arbetsgruppen.

Kan du ge exempel på nya insikter som projektet tillfört?

–  Vi blev mer medvetna om hur viktigt det är med reflektion och att skapa utrymme där medarbetarna kan diskutera olika teman, exempelvis togs frågor upp kring förändringar i den äldres behov av insatser.

Några förhoppningar kring fortsättningen för ert hälsofrämjande arbete?

– Vi hoppas att våra lokala arbetssätt kommer att följas och att jag som enhetschef och andra nyckelpersoner har möjlighet att hålla ihop detta och att vi kan fortsätta att driva arbetssättet framåt. Men också att vi kan lyfta fram och sprida vårt hälsofrämjande arbete vidare. Att arbeta förebyggande och hälsofrämjande inom hemtjänsten är inte självklart och projektet har satt fingret just på detta.

Om projektet:

Begreppet hälsa syftar i detta projekt dels till fysisk hälsa men även hälsa kopplat till socialt mående, exempelvis känsla av välbefinnande och delaktighet.

Projektet är en avknoppning från ett tidigare Nestorprojekt, vilket presenteras i FoU-rapporten ”Hälsofrämjande hemtjänst – En studie av hemtjänstens möjligheter att främja äldres hälsa i det dagliga arbetet och i samarbete med primärvårdsrehab” (2021) >

Under hösten 2024 presenteras projektet i en FoU-rapport som publiceras här på Nestors webbplats.
Läs mer om projektet (projektbeskrivning) >
Läs artikel om hemtjänstprojektet (mars 2023)>