10 års lokalt samverkansarbete i södra Stockholm – vilka lärdomar tar vi med oss?
Det har skapats mycket erfarenhet och kunskap kring samverkan inom ”Mötesplats för lokal samverkan”. I december firade man tio år som aktivt samverkansforum.
Efter tio år i samverkansbranschen går nu Nestors ”Mötesplats för lokal samverkan” in i en lugnare fas. Vid 10-årsfirandet i mitten av december konstaterades att många värdefulla kontakter har knutits och att olika gemensamma utmaningar över professions och verksamhetsgränser har diskuterats mycket och ivrigt, samtidigt som en rad lokala utvecklingsarbeten har genomförts. Helén Lieberman-Ram, samordnare på Nestor, har varit med och drivit Mötesplatserna sedan start.
Vad har varit de största lärdomarna i detta arbete?
– Jag har lärt mig att samverkan tar mycket tid att bygga och att arbetet måste underhållas och stärkas kontinuerligt. Man kan aldrig låta det vila. Det är också viktigt att vara klar över syftet, varför man ska samverka och vad det är man ska samverka kring. Fokus ska ju vara på frågor som en enskild aktör inte kan lösa på egen hand, och där det finns risker för att den äldre faller mellan stolarna. Det har också blivit tydligt att samverkan krävs på alla organisatoriska nivåer, helst parallellt. Här krävs tydliga mandat för att kunna gå från ord till handling. Det är mycket prat om samverkan, men det gäller att göra den också. När vi startade Mötesplatserna prövade vi oss fram med hjälp av olika samverkansövningar, diskussionsfrågor, mallar för dokumentation osv. Vi förde alltid diskussioner med våra deltagare om hur vi skulle gå till väga för att lösa olika samverkansbehov. Det är intressant att se i backspegeln, att mycket av det som vi formade ihop med deltagarna helt ligger i linje med vad litteratur och forskning säger kring samverkansarbete. Vi lärde oss mycket kring begreppet samverkanskompetens, något som vi borde prata mycket mer om!
Mötesplatserna har fungerat som en arena för samverkan inom och mellan tio kommuner och Region Stockholm i södra Stockholm. De har utvecklats och förändrats en del över tid, med deltagarnas behov och önskemål som viktiga riktmärken. I Mötesplatserna har samverkan skapats genom regelbundna träffar där chefsrepresentanter för äldreomsorg och angränsande hälso- och sjukvård (vårdcentraler, primärvårdsrehab och geriatrik) tillsammans har identifierat, diskuterat och drivit konkreta samarbeten där det funnits glapp i samverkan kring äldre personer. Exempel på glapp är när äldre personer skrivs ut från slutenvården och behöver hjälp i hemmet av kommunen och/eller av primärvård. Bland annat har man i Mötesplatserna arbetat med: SIP (samordnad individuell plan), checklistor för vårdplanering, det tidigare kommun/region-gemensamma dokumentationssystemet Webcare och därefter Life Care SP samt LUSEN, lagen som reglerar samverkan vid utskrivning från slutenvård. Andra områden som varit i fokus är samverkan kring äldre med ofrivillig ensamhet, samverkan kring den palliativa vården och omsorgen och hur man stärker samverkan mellan de aktörer som ger stöd i hemmet (hemtjänst, hemsjukvård, primärvårdsrehab)
Helén, vad händer nu och framåt?
– Från och med 2025 ersätts de lokalt anordnade Mötesplatsträffarna med gemensamma träffar en gång per termin. Vi kommer att ta fasta på kunskapspåfyllnad och utbyte av erfarenheter. Om det finns behov kan lärandeseminarier anordnas för chefer och medarbetare från både kommun och region Vi kan även erbjuda processtöd för att utveckla lokal samverkan i samarbete med GSA eller KSA, utifrån de lokala handlingsplanerna för God och nära vård och omsorg. Det kan handla om att ge stöd i att upprätta handlingsplanen, starta upp aktiviteter eller följa och utvärdera ett större lokalt samverkansarbete.
Arbetet i Mötesplatserna har genom åren beskrivits och utvärderats i flera rapporter och material:
- ”Nestor som Mötesplats för lokal samverkan- från idé till verklighet, så här gjorde vi!” (Björkman, Lieberman-Ram, internrapport om erfarenheter från första året, 2016)
- ”Lägesrapport” (Björkman, Lieberman-Ram, 2017)
- ”Ingen ska falla mellan stolarna i vården och omsorgen (Åhlfeldt 2018)
- ”Mötesplats som innovativ arena för samverkan – kvalitetsförbättringar för äldre personer med komplexa behov (Winblad et al, Vinnova 2021)
- ”När samverkan ställs på sin spets – en studie av samverkan och utskrivning av äldre enligt samverkanslagen (LUS) under coronapandemins första våg i södra Stockholms län (Lieberman-Ram, Åhlfeldt 2021)
- ”Rigga för samverkan – en guide för dig som vill göra skillnad!” (Lieberman-Ram, 2022)
Minifakta om Mötesplatserna
Fyra lokala/delregionala Mötesplatser har funnits sedan start: Botkyrka-Huddinge, Värmdö-Nacka, Haninge-Tyresö-Nynäshamn, Södertälje-Nykvarn-Salem.
Här ingår representanter för kommun, primärvård och slutenvård inom Nestors ägarområde. Många har varit enhets- och mellanchefer eller arbetat med verksamhetsutveckling på annat sätt och haft intresse för samverkan. Från kommunerna har vi haft deltagare från beställar- och utförarsidan, och från regionen har vi haft personer från geriatrik, vårdcentral och rehabverksamhet. Här har även skett utbyten av erfarenheter, där deltagarna berättat om sina organisationers uppdrag och verksamhet. Nestors roll har varit att sammankalla, hålla ihop och driva arbetet framåt.
Har du frågor om Mötesplatserna, kontakta helen.lieberman-ram@nestorfou.se.